מהפכות טכנולוגיות: תפקידי הבינה המלאכותית בעיצוב העתיד

יובל בנסל, ראש מחלקת אנליזה ומחקר בדה סרוויס

במשך שנים רבות האנושות חלמה על מכונות שחושבות ומתנהגות כמו בני אדם. אחרי שנים רבות בהן המידע בנושא היה מוגבל למדענים ואקדמאיים, עולמות הבינה המלאכותית (Artificial Intelligence) ולמידת המכונה (Machine Learning) הגיעו לעולם העסקי ומהווים מקור משמעותי הולך וגדל ליצירת ערך.

ע"פ סקר שנערך ע"י חברת המחקר מקינזי, 2020 הייתה שנה שבה מגמות טכנולוגיות ארוכות טווח הואצו בצורה יוצאת דופן, בחלק מהתחומים היקף השינוי היה שווה ערך לשינוי המתרחש במשך קרוב לעשור. אחד מהתחומים שהציגו את הצמיחה המשמעותית ביותר הוא תחום הבינה המלאכותית ולמידת המכונה.

תחום הבינה המלאכותית צפוי להפוך לבסיס עליו יושתתו כלל פעולות היום-יום שלנו. בתחומים שונים כגון: רפואה, פיננסים, מדיה חברתית, צרכנות ואנרגיה.

The Service - Market Cap Creation

מקור: מצגת משקיעים Ark Invest Next Generation Internet

מהי בינה מלאכותית

הרעיון העומד מאחורי טכנולוגיית ה-AI פשוט: כל דבר שאדם יכול לעשות, מכונה גם תדע לעשות ובצורה טובה ומהירה יותר. החל ממתן שירותים, מכירות, תכנות, נהיגה, רפואה, ניהול, תרגום וכל דוגמה שתוכלו לעלות בדמיונכם, המכונה תוכל ללמוד לבצע פעולות מגוונות בתחומים שונים.

עיקר ההשקעה והפיתוח בתחום מופנה ללמידת המכונות וחברות העוסקות בתחום ה-AI בונות מערכות המסוגלות ללמוד את פעולות המוח האנושי כמו תחושה, זיכרון, פעולה, פתרון בעיות, למידה, תכנון וחשיבה.

ישנם סוגים שונים של מערכות AI: רובוטים, Internet of Things (IOT)- רשת תקשורת בין חפצים, עוזרים אישיים חכמים, צ'אט בוט (תוכנה המדמה שיחה עם משתמשים אנושיים), ממירי דיבור לטקסט, מציאות מדומה ועוד.

הגורמים העיקריים שהאיצו את התחום בשנים האחרונות:

  • כמות המידע המאוחסן – לפי נתוני אתר Statista, בשנת 2021 נוצרו כ-74 זטה-בית (יחידה השווה לטריליון גיגה בית) של מידע בעולם, לעומת 54 בלבד בשנת 2020. השינויים הטכנולוגיים מביאים לצריכת מידע ברמות שיא היסטוריות והמידע הזה הוא הבסיס לתהליכי למידת המכונה.

  • אינטרנט דור 5G – צפוי לחבר אוכלוסיות גדולות יותר בעולם לרשת הסלולר ובכך להאיץ אף יותר את כמות המידע המיוצרת.

  • עלויות החומרה – שיפורים טכנולוגיים בתחום הענן בשנים האחרונות, הביאו להאצה במהירות, דיוק וביצועי מעבדים וע"י כך להוזלה משמעותית בעלויות הייצור שלהם ובאחסון מידע.

  • Open Source – חברות ההיי-טק הגדולות בעולם פיתחו אין ספור אלגוריתמים לשימוש חופשי ע"י מפתחים ומתכנתים על מנת לסייע להם בניתוח מאגרי מידע ופתרון בעיות מורכבות.  

השימושים השונים ב-AI

  • מחשבים מתקשרים – רמקולים חכמים בעלי טכנולוגיית AI (כמו Siri ו-Alexa) ענו לכ-100 מיליארד פקודות קוליות במהלך שנת 2020, 75% יותר מאשר בשנת 2019.

  • אפליקציות צרכנים – טיק טוק, המשתמשת בטכנולוגיית למידת מכונה לטובת שיפור מתן המלצות ווידאו למשתמשים, הפכה לאפליקציה בעלת כמות המשתמשים הגבוהה ביותר, בהשוואה למתחרותיה שטרם הטמיעו טכנולוגיית AI.

  • שפות – 2020 הייתה שנת מפתח לבינה מלאכותית בתחום השיח, מערכות AI הצליחו לראשונה להבין ולשוחח בשפות שונות ברמת דיוק של בני אדם. אחת מהחברות בתחום בנתה אלגוריתם המסוגל לקרוא, להבין, לעבד ולתמצת מידע בתחומים מקצועיים מורכבים כמו משפטים וכתיבת קוד מחשב לאנגלית פשוטה וברת הבנה.

  • רכיבים לבישים (Wearables) – מנטרים את העדפות והרגלי המשתמש ועוקבים אחריהם באופן רציף. היישומים כוללים מכשירי מעקב כושר ובריאות, ניטור דופק, אוזניות אלחוטיות והתקני מציאות מדומה (AR/VR).

  • מכשירי בתים חכמים – כגון תרמוסטטים, מכונות קפה, אורות, טלוויזיות ומסכים חכמים לומדים את ההרגלים של המשתמש כדי לפתח תמיכה אוטומטית בבית עבור משימות יומיומיות, כולל יעילות אנרגטית, בטיחות, בידור, בקרת גישה ונוחות אישית.

  • שימושים נוספים: רכבים אוטונומיים, אסדות גז חכמות, אופטימיזציה של כלי חיפוש, ערים חכמות ועוד.

יתרונות עיקריים

המכונה חוסכת בזמן ובכוח אדם, לומדת כיצד לשפר את ביצועיה לאורך זמן, מסוגלת לתקשר בשפות שונות ובכך לגשר על פערי שיח, אוספת ומנתחת כמויות מידע עצומות ובכך רואה תמונה רחבה יותר (בסיס לקבלת החלטות).

ניתן להטמיע מערכות בינה מלאכותית בעצמים פיזיים או רובוטים ובכך להתקין מרכז בקרה (מוח) לגוף בעל יכולת תנועה.

טכנולוגיה זו מציעה אפשרויות בלתי נגמרות ליישומים רלוונטיים, בין השאר, האפשרות לפתור בעיות לא צפויות, ביצוע סריקה ומיפוי של מבנים לא טבעיים כמו מפעלים, חנויות וערים ואיתור פרצות אבטחה.

האם הטכנולוגיה הזו עלולה להיות מסוכנת:

בצד השני של המתרס, מנהיגים, דיפלומטים, משקיעים ומנהלים רבים הביעו את חששותיהם לגבי התפתחות טכנולוגיית AI ובפרט לגבי העובדה שיום אחד מכונות יהיו חכמות יותר מאנשים.  

המשוכה הרגולטורית היא אחת מאבני הדרך המשמעותיות יותר בהטמעת טכנולוגיות פורצות דרך בשוק ועשויה להמשך שנים רבות.

בתחום ה-AI, נשקפות סכנות פוטנציאליות רבות ונדרשת מחשבה כיצד להתמודד עמן:

  • אוטומציה תעודד אובדן תעסוקה בענפים רבים ואבטלה גורפת.

  • פגיעה בפרטיות (איסוף מידע, מצלמות, סורקים וכו').

  • ניצול הטכנולוגיה כדי להתחזות לאנשים בעזרת דמויות וירטואליות בווידאו ומדיה דיגיטלית.

  • פריצה למערכות אבטחה ונשק פרטיות וממשלתיות.

  • הסתמכות על אלגוריתמים פגומים/לא שלמים עשויה לסכן חיי אדם ולגרום לנזקים שונים ברכוש, מידע ועוד.

סיכונים בהשקעה בטכנולוגיות פורצות דרך

תחום הבינה המלאכותית נכלל בקטגוריית טכנולוגיות פורצות דרך אשר מנצלות חדשנות ושואפות ליצור שווקים חדשים ע"י עקירת טכנולוגיות ישנות יותר.

הצמיחה הפוטנציאלית בתחום עשויה שלא להתממש מסיבות שונות ולכן על המשקיעים בתחום להכיר את הסיכונים העיקריים:

  • משוכות רגולטוריות.

  • לחץ פוליטי ו/או משפטי במדינות מסוימות.

  • פגיעה בזכויות קניין רוחני והגנה על פטנטים.

  • תחרות ענפה בתחום.

  • חסמי כניסה ומכשולים בשנים הראשונות לפיתוח.

  • קצב שינוי מהיר בביקוש לטכנולוגיות חדשות.

  • סיכונים סקטוריאליים וגיאוגרפיים.

גילוי נאות

סקירה זו הינה רכושה הבלעדי של חברת דה סרוויס תכנון פיננסי אף.פי. בע"מ.

אין לבצע במסמך זה כל שינוי, מחיקה,  הוספה או להעבירו לכל צד שלישי כלשהו.

האמור בסקירה זו אינו מהווה "הצעה" כהגדרת מונח זה בחוק ניירות ערך התשכ"ח – 1968 ו/או  מתן "ייעוץ להשקעה" כהגדרת מונח זה בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות תשנ"ה – 1995 ו/או ייעוץ משפטי פיננסי, מיסויי, כלכלי או אחר להשקעה.

המידע בסקירה הינו כללי ונועד למתן אינפורמציה ראשונית וחלקית בדבר אפשרות השקעה בסקטור/תחום המוצג ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים האישיים של כל אדם.

מסמך זה כולל תחזיות, הערכות ומידע אחר צופה פני עתיד שמידת התממשותם אינה ודאית ואינה בשליטת החברה. העובדות והנתונים המפורטים במסמך זה הינם כפי שידוע (as is) במועד הכנת המסמך, ללא כל ודאות או מתן התחייבות לדיוקם, או לכך שהציפיות וההערכות המתוארות במסמך זה אכן יתממשו, ותוצאות ציפיות והערכות אלו עשויות להיות שונות באופן מהותי מהתוצאות המתוארות במסמך זה. החברה אינה לוקחת על עצמה כל אחריות שהיא לכל הפסד ישיר או עקיף הנובע משימוש במסמך זה.

מקבל סקירה זו מתחייב לא להעתיקה להפיצה או להעבירה חלקה או כולה בשום אמצעי ללא אישור מפורש מראש מאת הנהלת החברה.

כתבות נוספות

10.04.2025

פודקאסט 'מה יש במקום?' פרק 7 – השקעה מסוג אחר | 103FM

כתב : The Service

עולם ההשקעות בנדל"ן נתפס מזה שנים כאפיק השקעה מבטיח, אך גם כזה שדורש הבנה מעמיקה והתמודדות עם אתגרים רבים. כיצד בוחרים באפיק הנכון? ואיך פועלות קרנות השקעה בנדל"ן? בפרק השביעי

קרא עוד
10.03.2025

פודקאסט 'מה יש במקום?' פרק 6 – כיצד ניתן להפיק רווחים מקרנות פרטיות? | 103FM

כתב : The Service

כולם מדברים על השקעות פרטיות, אבל מה זה אומר בפועל? אילו סיכונים כרוכים בזה? ואיך אפשר למנף את זה לרווחים משמעותיים? בפרק השישי של הפודקאסט 'מה יש במקום', נגה קנז

קרא עוד
12.02.2025

פודקאסט 'מה יש במקום?' פרק 5 – השקעות בנדל"ן | 103FM

כתב : The Service

נדל"ן הוא אחד מאפיקי ההשקעה הפופולריים ביותר, אך האם כולם באמת מבינים את ההזדמנויות והאתגרים שבו? מהם סוגי הנכסים שכדאי להכיר, ואיך קרנות ריט יכולות לסייע ביצירת תשואה? נגה קנז

קרא עוד
לכל הכתבות