נדל"ן מניב כעוגן לקצבה פנסיונית

אנשים רבים חוששים מפני יום הפרישה לגמלאות, בעיקר מפאת חוסר הידיעה לגבי יכולתם לכלכל את צעדיהם בתקופה זו. העלייה המתמשכת בתוחלת החיים, העלייה ביוקר המחייה, הגידול המשמעותי בזמן הפנוי ובפעילויות הפנאי נוטעים פחד בקרב הפורשים, החיים בתחושה שסכומי צבירות הפנסיה שחסכו במהלך חייהם, לא יאפשרו להם לחיות את המשך חייהם ברמת חיים זהה לזו שחיו בה עד ליום הפרישה ואף גרוע מכך, לא יאפשרו להם לחיות את חייהם בכבוד.
בחיים בכלל ובתקופת הפרישה בפרט, שילוב וגיוון של מספר מקורות הכנסה עשוי להוות פתרון יעיל, המפחית סיכונים. בדר"כ אדם זוכה לקבל בעת פרישה תשלומי ביטוח לאומי, תשלומי פנסיה ואולי תמיכות נוספות כאלה ואחרות.

עבור אלו שרוצים לחזק את זרם ההכנסות בעת פרישתם, השקעה בנדל"ן הינה אופציה ראויה. משקיעים, אשר מוכנים להשקיע זמן וכסף יכולים למצוא בנדל"ן צינור נוסף לקבלת זרמי הכנסה קבועים בעת פרישה (דמי שכירות חודשיים).

נכסי נדל"ן יכולים להוות דרך ראויה לאזן את תיק ההשקעות, מאחר ונדל"ן מתאפיין בקורלציה נמוכה לתנודתיות בשוק ההון. נדל"ן, במידה ונרכש בצורה נכונה ומנוהל בצורה נאותה, יכול לספק זרם הכנסה קבוע ללא קשר למצב הכלכלי במשק ויכול להגדיל את ערכו במרוצת השנים, תוך השארת הנכס להעברה לדור הבא. בנוסף, בהשקעות אלה גלומות הטבות מס פוטנציאליות.

ההשקעה בנדל"ן נחשבת בדר"כ להשקעה סולידית יותר משוק ההון לטווח ארוך. בכדי שהשקעה זו תהא רווחית ומשתלמת יש לקחת בחשבון את כל האספקטים הכרוכים בעסקה בטרם הכניסה להשקעה:
עלינו לוודא, כי זרם ההכנסות המתקבל מההשקעה גדול דיו בכדי לכסות את המשכנתא, הביטוח, המסים וההוצאות השוטפות על הנכס, לרבות: תחזוקה, שיפוץ ותיקונים.
בנוסף, עלינו לבצע תהליך בדיקת נאותות, הבוחן, בין היתר:
 את האזור בו ממוקם הנכס – אילו אזורים ונכסים הינם ברמת הסיכון אותה אנו מוכנים לקחת ומנגד יניבו לנו תשואה יציבה קבועה.
 האם דמי השכירות בשוק הינם דומים או גבוהים מדמי השכירות הנוכחיים בנכס – נעדיף תמיד לרכוש נכס ששכר הדירה הממוצע בו נמוך מזה שבאזור בו הוא ממוקם.

אם מדובר בנכס מסחרי:
 מהו שיעור התפוסה בנכס – נעדיף לרכוש נכס בשיעור תפוסה גבוה באם מדובר בשוכרים עם הסכמים ארוכי טווח ולהיפך.
 מהו הרכב השוכרים – האם קיים שוכר עוגן בנכס, מהו תחום העיסוק של השוכרים בנכס.
 האם קיימים הסכמי שכירות ארוכי טווח בנכס.
 באיזה מחיר הון (CAP) רוכשים את הנכס.
 מהי התשואה השוטפת מהנכס (COC).
בכדי להשקיע בנדל"ן למטרות פרישה עם סיכון מינימאלי ופוטנציאל ליצירת תשואה גבוהה ככל שניתן, מומלץ להיעזר באיש מקצוע מומחה בעל ניסיון וותק בתחום הנדל"ן.
בכדי לזהות ולבנות את האסטרטגיה המתאימה ביותר עבורנו לעת פרישה, חשוב להיעזר במתכנן פיננסי מוסמך, אותו עלינו לשתף במטרות אותן אנו רוצים להשיג, כחלק מתכנון הפרישה. בנוסף, רצוי וחשוב ביותר לדון עם המתכנן על הטבות מס שונות המתאימות לעת פרישה, כדוגמת האם כדאי להשקיע בנדל"ן? באילו מכשירים יעילים יותר מבחינת מיסוי עלינו להשתמש? וכיו"ב.

*הכותב הינו יו"ר איגוד המתכננים הפיננסיים בישראל ומנכ"ל "The Service תכנון פיננסי (אף.פי) בע"מ".